top of page
  • Writer's pictureLucija Petračić

Završetak godine - Kako pravilno ispuniti e-Dnevnik?

Završava nastavna godina, ali ne i škola! O svim ovim formalnim, administrativnim ili jednom riječju - birokratskim poslovima, ne govori se mnogo na fakultetu. Zato svi mi "friški" učitelji redovito "padamo s Marsa" kada trebamo izvršiti svoje učiteljsko-dokumentacijske obveze.


Nakon što završi nastava, kao učitelj imaš "papirnatog" posla s . . .

  1. e-Dnevnikom

  2. e-Maticom

  3. Matičnom knjigom

  4. Izradom svjedodžbe

  5. Registrom učenika upisanih u matičnu knjigu, ako imaš novog učenika ili se učenik ispisao iz škole, odnosno prebacio u drugu školu

Danas čitaš o e-Dnevniku. On treba biti pravilno ispunjen, no što to znači?

e-Dnevnik


Iako na internetu postoji dokument e-Dnevnik upute za nastavnike, on ne daje jasno obrazloženje i popis obveza učitelja. Više služi u njegovom korištenju s tehničke strane.


Za sve vas koji prvi put sudjelujete u izazovu "Postnastavni survivor", u nastavku slijede stvari na koje trebate misliti i što sve trebate napraviti da možete na zasluženi odmor . . .


Nema specifičnog pravilnika kojim se točno propisuje što je obvezno, a što nije obavezno unijeti u e-Dnevnik. Zato, pišem o ustaljenoj "usmenoj predaji" unutar školskih kolektiva i na temelju Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji.


Svi znamo da je u e-Dnevniku važno na kraju zaključiti ocjene, no još je hrpa opcija koje treba ispuniti da bi se naposljetku mogla zaključati razredna knjiga. Pa krenimo redom gledajući alatnu traku:





Što se imenika tiče, provjeri jesu li upisane sve ocjene i bilješke koje su bile u planu. Ako imaš ekstenziju za Chrome e-Dnevnik Plus , ona za svakog učenika i za svaki predmet daje automatski izračun aritmetičke sredine potencijalne zaključne ocjene. Naravno, iako AS nije nužan pokazatelj zaključne ocjene, dobar je orijentir i praktična stvar.


Nigdje ne piše, ali preporuka je napisati bilješku iz dodatne i dopunske nastave koju je učenik pohađao te izvannastavne aktivnosti za učenike kojima ste predavali.













  • TJEDNI RASPORED SATI

Unosiš ga na početku godine prvenstveno kako bi si olakšalo/la unošenje sati u Dnevnik rada koji automatski čita/povlači što je koji sat po rasporedu. Provjeri štima li sve tu.


  • RASPORED PISANIH ZADAĆA

Raspored pisanih zadaća bi u ovoj završnoj fazi već trebao biti sav ispisan. Što se unijelo, unijelo se. Preporuka je ne unositi pisane provjere/zadaće u zadnja dva tjedna nastave. Čemu pisanje ispita na samom kraju godine? Kada će se ispraviti potencijalne negativne ocjene?


Pritom, važno je da se pridržavaš Pravilnika o načinima, postupcima i elementima vrednovanja: (4) Učitelj/nastavnik obavezan je najaviti pisanu provjeru najmanje 14 dana prije provjere te termin provjere upisati u Razrednu knjigu.


Primjer | Unos pisanih zadaća

  • PODACI O PROVEDENIM PISANIM ZADAĆAMA

Podaci o provedenim pisanim provjerama/zadaćama trebali bismo unositi nakon svake pisane provjere/zadaće za svaki predmet iz kojega se one provode. Jedina svrha ovoga je, rekla bih - statistika (koju nitko ne gleda).


1. korak: Unos predmeta


2. korak: Nakon unosa predmeta, sada imaš pregled predmeta iz kojih provodiš pisane zadaće


3.korak: Unutar svakog predmeta unosiš podatke o provedenim pisanim provjerama


  • KNJIŽEVNA DJELA ZA CJELOVITO ČITANJE

Radi se o rubrici e-Dnevnika pored koje je navedeno kako "unos podataka u ovu cjelinu nije obavezan." U principu, ovdje se, ako želiš, unose lektire koje ste čitali tijekom godine, kada je djelo obrađeno i kako je obrađeno.



  • GODIŠNJI PLAN O RADU RAZREDNIKA j

Ovo je, također, neobavezni dio jer je tako naznačeno unutar samoga eD. Obično tu učitelji stavljaju GIK-ove predmeta i planove razrednih projekata.


Primjer | Ispunjavanje godišnjeg plana o radu razrednika












  • RADNI TJEDNI

U ovom odjeljku nam piše koliko smo radnih tjedana imali, a i praktično ga je posjetiti ako želimo provjeriti izostanke, pošto nam se lijepo zacrvene dani unutar kojih postoje neopravdani sati.


Kroz godinu treba redovito unositi svaki novi tjedan i označiti dane kojima će se ići u školu - nastavni dani. Ako se radi o nenastavnom danu (npr. "Dan škole” i sl.), trebaš unijeti opis toga nenastavnog dana, tj. naznačiti o čemu se radi.


Razliku između nastavnih, nenastavnih i neradnih dana možeš pročitati u članku Neradni i nenastavni dani u školi.


  • PRODUŽENI BORAVAK

Služi upisivanju aktivnosti po danima ako ste učitelji u produženom boravku. To je zapravo slična rubrika kao i "Radni tjedni".


  • PODACI O IZLETIMA

Za početak, rubrika ima neprecizan naziv. Nego - na što mislim? Prema Pravilniku o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, "u izvanučioničku nastavu spadaju: školski izleti, školske ekskurzije, terenska nastava i škola u prirodi."


Znači li to onda da se ovdje upisuju samo izleti, ali ne i terenska nastava? Hmm . . . okej, neću tražiti dlaku u jajetu, ali kad bismo izjednačili izlete s ostalim oblicima izvanučioničke nastave, ne bi se dobro proveli na stručnom ispitu. Uglavnom, ovdje unosimo sve oblike IUN (Izvanučioničke nastave) koju smo proveli.


IUN je isplanirana još na početku školske godine kada se izrađuje GPP (Godišnji plan i program rada škole) i ŠK (Školski kurikul). Objavljeni su na mrežnoj stranici škole i možeš ga pročitati kada god ti treba. Obično učiteljice na sastanku Aktiva razredne nastave dogovaraju gdje koja planira ići. Naravno, planirani izleti ne moraju biti realizirani. Moguće je i da se ne realiziraju unutar planiranog vremena, već prije/kasnije od planiranog. Kakva god izmjena bila, sve je okej. Ovdje bilježi sve što je odrađeno, tj. provedeno od tih izleta.


  • IZVANNASTAVNE ŠKOLSKE AKTIVNOSTI

Dio e-Dnevnika gdje se popisuju izvannastavne aktivnosti u obliku bilješke. Jednostavno navedeš naziv izvannastavne aktivnosti koja se vodi u školi (npr. Dramska skupina) i popis učenika iz svoga razreda koji je pohađaju . . . i tako za svaku aktivnost na koju su upisani. Nema propisane šablone po kojoj se ovo treba napisati. Osim popisa svojih učenika, i izvannastavne aktivnosti koju su upisali, volim u zagradi naznačiti kod koje učiteljice mi idu, odnosno tko je vodi.


npr. Šah (učiteljica Iva Ivić)

  1. Marko Markić

  2. Lana Lanić

  3. Pero Perić

  4. Jan Janić

  • RADNI SATI PO PREDMETU

Radi se o uvidu u broj održanih radnih sati po predmetu. Dođe dobro kada želimo provjeriti koliko smo sati odradili te imamo li višak ili manjak sati iz nekog predmeta s obzirom na trenutni izračun.


Možda će vam neki sati biti označeni žutom bojom. Taj sat ste upisali sa "zakašnjenjem". Prema e-Dnevnik uputama za razrednike i stručno osoblje, "redci označeni žutom bojom označavaju satove koji su uneseni 14 ili više dana kasnije od datuma održanog sata."
















  • ZAPISNICI

Dio eD gdje unosiš razne zapisnike. Kao učitelj razredne nastave, uglavnom unosiš samo zapisnike s roditeljskih sastanaka i sjednica Razrednog vijeća. Ako si voditelj/ica Aktiva razredne nastave, onda možeš unijeti i zapisnik sa sjednica Aktiva.


Poželjno ih je redovito unositi kako ne biste na kraju nastavne godine imali zbrku i kopanje po sjećanju koje vjerojatno nije toliko jako da zapamti datum održanog sastanka, broj sudionika, kao ni točke dnevnoga reda. Tek nakon što se zapisnik unese, imamo još jednu opciju. Naime, klikom na "Olovku" možemo kliknuti na "Postavi datoteku". Tako možeš uploadati, primjerice .pdf ili .doc svoga zapisnika. Evo moje baze s primjerima zapisnika u folderu "Zapisnici".


Također, pročitaj stručni članak Jakoba Patekara: Prijedlozi rješenja pravopisnih nedoumica u vođenju pedagoške dokumentacije . Dobit ćeš mnogo korisnih informacija kada je riječ o vođenju zapisnika i druge pedagoške dokumentacije.


  • NAZOČNOST RODITELJSKIM SASTANCIMA

Prikazana je u obliku tablice. Tu se unose roditeljski sastanci i bilježi nazočnost roditelja na sastancima koji su održani tijekom godine. Unose se i datumi pojedinačnih razgovorima s roditeljima, odnosno tzv. informacije s roditeljima. Tu volim za odabrani datum dodati i s kim sam obavila razgovor, primjerice "Informativni razgovor s majkom."


  • PODACI O SURADNJI S RODITELJIMA (I OSTALIM ODGOJNIM ČINITELJIMA)

Služi poput nekog dnevnika/bilježnice u koju se unose bilješke o suradnji s roditeljima. Tu se mogu unositi i bilješke s održanih informativnih razgovora.


Primjerice, možeš se voditi sljedećim natuknicama:

- Kada je održan razgovor? Dakle, navedemo datum razgovora.

- S kim smo održali informativni razgovor? Roditelj? Školski liječnik? Stručna služba škole?

- Zašto je održan razgovor?

- Kako je održan razgovor? (npr. telefonski, u učionici, u uredu pedagoginje ili sl.)


  • PODACI O RADU RAZREDNOG VIJEĆA

Radi se o istoj stvari kao i kod unošenja zapisnika sa sjednice Razrednog vijeća. Zato, učitelji mogu, umjesto da prepisuju zapisnik, samo ukratko naznačiti o čemu se radi.


Primjerice, "Dana, 10. listopada 2022. godine održano je Razredno vijeće 1.x razreda. Zapisnik s Razrednog vijeća nalazi se u rubrici "Zapisnici".


Iako u e-Dnevniku ova rubrika (trenutno) pripada u one koje je potrebno ispuniti, prema Pravilniku o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama , ovo nije obavezno, odnosno - zadnjom izmjenom iz 2019. g. je ta obaveza brisana.


  • PREHRANA

Prehrana učenika je prikazana u obliku tablice po mjesecima s obzirom na primanje školskog obroka i/ili ručka. Trebaš svaki mjesec voditi evidenciju u obliku + ili - za svakog učenika s obzirom na to prima li hranu u školi ili ne.


Ako prvi put ulaziš u ovaj dio e-Dnevnika, vidjet ćeš hrpu upitnika. Sve što trebaš je kliknuti na taj upitnik i dalje ćeš vidjeti kako stvari funkcioniraju. Kada klikneš na +, pretvorit će se u - i obrnuto pa namjesti za svakog učenika ono što vrijedi. Stavljaš plus ako prima hranu, a - ako ne prima hranu. S tim da se hrana razlikuje na: OBROK i RUČAK. Provjeri štima li sve tu i je li sve ispunjeno.


  • ZDRAVSTVENA I SOCIJALNA ZAŠTITA

Vodiš evidenciju o obrađenim zdravstvenim (i ekološkim) temama tijekom nastavne godine, uključujući i eventualne posjete zdravstvenih stručnjaka koji su s učenicima obrađivali određenu temu. Evidentiraš i školske preglede učenika, sistematski i cijepljenje.


a) "Zdravstveni i ekološki odgoj" - možeš navesti srodne teme iz nastavnih predmeta: PID, HJ, TZK, SR i sl. Upiši i sudjelovanje u srodnim projektima i obilježavanju posebnih dana (npr. Europski sportski školski dan).


b) "Zdravstvena zaštita" - Možeš navesti obilježavanja posebnih dana u svrhu prevencije/zaštite zdravlja (npr. Svjetski dan prve pomoći)


c) "Izleti i ekskurzije" - podaci se automatski “povlače” iz “Podataka o izletima”, tako da ovdje ne trebaš ništa.


Ova rubrika također u e-Dnevniku pripada u one koje je potrebno ispuniti, no prema Pravilniku o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama , ovo nije obavezno, jer je i ta obaveza brisana zadnjom izmjenom.


  • PODACI O OSTVARIVANJU PLANA RAZREDNOG ODJELA

Služi za upis bilješke o tome kako je protekla nastavna godina. Bilješka bi trebala obuhvaćati tvoj komentar/osvrt kao učitelja za svoj razredni odjel s obzirom na sljedeće stavke . . .


- Koliko je održano radnih dana?

- Komentar na realizaciju sati.

- Jesu li nastavni sadržaji ostvareni prema planu?

- Kakva je situacija s ostvarivanjem ishoda kod učenika? Ima li teškoća kod usvajanja sadržaja?

- Kakva je situacija s ocjenama? Ima li negativnih ocjena?

- Komentar s obzirom na radnu atmosferu u razredu i ponašanje. Što se činilo po tom pitanju?

- Na čemu je još potrebno raditi?

- Kakva je komunikacija i odnos s učenicima - suradnja?

- Jesmo li sudjelovali u nekim projektima, radionicama?

- Kratki osvrt na izostanke. Kakva je razredna situacija?

- Kakva je bila suradnja s roditeljima?

- Realizacija planirane izvanučioničke nastave?


Ukratko, možeš napisati komentar osvrćući se na opće podatke o razrednom odjeljenju i drugim stavkama koje se mogu prokomentirati, a kojima "zaokružujemo" obrazovno razdoblje i time zapravo dajemo kao nekakav "zaključak". Poželjno je napisati jedno takvo izvješće/osvrt na kraju 1. obrazovnog razdoblja/polugodišta i na kraju 2. polugodišta, odnosno na kraju nastavne godine.


Ovdje ima dosta za pisati, a sreća je u tome što te i od toga opet spašava zadnja izmjena Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama. Zato ovaj dio ipak možeš preskočiti. Ista stvar odnosi se i na iduću točku: "Kulturna i društvena djelatnost".


  • KULTURNA I DRUŠTVENA DJELATNOST

Organizirana je u tablicu sličnu onoj iz rubrike "Zdravstvena i socijalna zaštita". Tijekom godine je tvoj razred sigurno sudjelovao u nekim školskim svečanostima, priredbama i sl., pa je ovo rubrika gdje se to može unijeti.


  • BILJEŠKE O PREGLEDU RAZREDNE KNJIGE

Ovo ne ispunjavamo mi učitelji, već onaj tko nam pregledava vođenje e-Dnevnika. Primjerice, ravnatelj ili stručna služba (npr. pedagoginja). Ako nešto nedostaje, a treba unijeti, ostavit će napomenu.


  • RAZREDNA KNJIGA ZAKLJUČANA

Dolazi na red kada se sve odradilo što se trebalo. Dakle, nakon zaključenih ocjena i upisa svih podataka koji su obvezni. Obvezni su (izgleda) svi dijelovi eD koji nemaju napomenu koja nam ukazuje na to da nešto nije obvezno za unijeti/ispuniti. Kod mene u školi razrednu knjigu zaključava ravnatelj.










  • IZVJEŠTAJI su doslovno samo to - izvještaji, statistika. Ovdje ne unosimo ništa. Dođu korisno ako nas zanimaju statistike i pregledi stanja stvari.

Ovdje se možete još malo zadržati ako želite kratak i jasan pregled onih osnovnih stvari za svoj razred: ukupan broj učenika (m/ž), ukupan broj izostanaka (opravdanih i neopravdanih sati), zaključne ocjene po predmetima, pregled općeg uspjeha za svakog učenika, prosjek cijeloga razreda . . . Također, tu vam je i izračunata realizacija sati za svaki predmet. Ovo nam svima može biti zanimljivo škicnuti. Zato, idi na "Izvještaji za razredni odjel" pa "Ocjene po razredima". Uistinu jedna praktična stvar! Dobro će ti doći za završnu sjednicu Razrednoga vijeća.











  • ADMINISTRACIJA UČENIKA dolazi do izražaja kada trebamo unijeti pedagošku/e mjeru/e, vladanje, pohađanje izvannastavnih i izvanškolskih itd.

- Osobni podaci - Unosimo izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Učenici na kraju godine trebaju donijeti potvrdu o pohađanju/sudjelovanju u izvanškolskoj/im aktivnosti/ima (npr. nogomet, košarka, plesni klub, judo, šah, klizanje, itd.)


- Fotografija - Zgodna je stvar dodati fotografije učenika u e-Dnevnik na početnu godine odmah u 1. razredu kako bi se lakše raspoznavalo učenike, a i da ih brže i lakše zapamte svi predmetni učitelji. Svakako učenike fotkaj jednog po jednog iz bliza i iz daljega jer eD ne trpi svaku rezoluciju. Bolje je imati dvije različite verzije fotke, nego skužiti da eD ne želi uploadati što smo htjeli. Možda ćeš trebati više puta klikati istu stvar ako dođe do neuspjele promjene ili prenošenja fotografije. Zato - unaprijed ti kažem da ovaj dio, iako je naizgled jednostavan, ekipa iz CARneta nije uspjela pojednostaviti i korisničko iskustvo učiniti ugodnim. Samo upornost i strpljenje!


- Pedagoške mjere - unos pedagoške mjere (pozitivne i/il negativne). Prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, čl.83, st.(2) "usmenu pohvalu izriče razrednik, pisanu pohvalu daje razredno vijeće, a nagradu dodjeljuje učiteljsko, odnosno nastavničko vijeće." Negativne pedagoške mjere su prema čl. 84., st. (1) "...opomena, ukor, strogi ukor, preseljenje u drugu školu."


Pozitivne unosiš na kraju nastavne godine. Ako učenik prolazi s 5.0, unosiš pedagošku mjeru "Pisana pohvala" i u napomenu "Pohvala Učiteljskog vijeća". Ako učenik nije prošao s čistom peticom (ne 5.0), onda unosiš pedagošku mjeru "Usmena pohvala" i u napomenu "Pohvala Razrednog vijeća". Barem je tako u mojoj školi. Provjeri u svojoj imate li možda neki drugi dogovor!


- Predmeti - Dodavanje/brisanje predmeta. Primjerice, učenik je u jednom trenutku prestao ići na dopunsku nastavu iz matematike pa mu taj predmet treba izbrisati.


- Kontakti - Mogućnost unosa kontakta roditelja. Ako nam roditelj da svoj OIB, možemo ga ovdje unijeti te tako omogućiti roditelju pristup e-Dnevniku za roditelje. Inače ga neće moći koristiti, već će mu moći pristupiti samo preko podataka učenika. To se obično radi na početku 1. razreda.


- Vladanje - Unos vladanja. Vladanje se vrednuje u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju (čl.72) i Pravilniku o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi (čl.5. i čl. 15). Tijekom godine, što bolje i više surađuj sa stručnom službom škole - pogotovo ako imaš izazovne situacije s ponašanjem određenih učenika. Tako ćete skupa moći pravovremeno pokušati riješiti problem uključujući i razgovore s roditeljima te izreći negativnu pedagošku mjeru koja će "rušiti" vladanje.


- Opći uspjeh - Računa se nakon što su učeniku zaključene ocjene.


  • ADMINISTRACIJA PREDMETA odrađuje se na početku školske godine. Ovdje na kraju godine ne treba ništa.


  • ELEMENTI VREDNOVANJA dodaju se na početku školske godine za svaki razred posebno. Propisani su u kurikulumu predmeta. Na kraju godine ovdje isto ne treba ništa.


  • DODAJ KOMBINIRANU GRUPU UČENIKA znači upravo to što piše u nazivu rubrike. Uređuje se na početku školske godine kada trebaš kreirati predmete dopunske i dodatne nastave te predmet izvannastavne aktivnosti koju vodiš te godine.


Ako još uvijek ovo čitaš, svaka čast! Možda je do ove rečenice pažnja popustila, no nadam se da se saznalo nešto korisno. Možda se nekada vratiš na ovaj članak pa ti posluži kao putokaz u snalaženju u eD.


SAVJET

Kada sam prvi put bila u situaciji da moram ispuniti sve ove stvari, dosađivala sam najviše administratoru eD u svojoj školi, učiteljici informatike i svojim iskusnijim kolegama učiteljima. Isto savjetujem i tebi!


U školi se uvijek možeš obratiti učitelju informatike ili drugoj osobi koja je zadužena za administraciju oko e-Dnevnika te kolegama učiteljima.

P. S. Pristup e-Dnevniku ne mora biti preko fizičkog tokena, već u obliku aplikacije preko mobitela. Osobno, nikad nisam koristila fizički token jer mi je admin eD u školi u kojoj sam prvo počela raditi odmah namjestio mobilni token. Ovo dosta ljudi ne zna pa evo - mala info!


Također, evo i jednog odličnog rada Jakoba Patekara "Prijedlozi rješenja pravopisnih nedoumica u vođenju pedagoške dokumentacije". Meni je koristio!


Lp,


2,072 views0 comments

Comments


bottom of page