top of page
  • Writer's pictureLucija Petračić

Vodič za preživljavanje stručnog ispita za učitelje razredne nastave

Od kuda da krenem? Kako da se pripremim? Kako izgleda cijela ta procedura od A do Ž?

Možda ti kao i meni padne na pamet potražiti Pravilnik po polaganju stručnog ispita jer misliš da ćeš tamo pronaći odgovore na sva pitanja glede procedure, no moram ti reći ovo: Pravilnik o polaganju stručnog ispita učtelja i stručnih suradnika osnovnom školstvu i nastavnika u srednjem školstvu je iz 2003. godine. Bit će da se od tada ništa nije promijenilo u školstvu ni u vezi stručnoga ispita.

Da ne duljim, vrijeme je da ispišem vodič za preživljavanje stručnoga ispita ua učitelje razredne nastave u 10 koraka . . .


1 . KORAK // Zamjene, zamjene i samo zamjene


Puno puta su mi rekli da ne odbijam ni jednu zamjenu. Čim jednom uđeš u sustav, tu si - zovu te, znaju za tebe i nikad ne znaš kakva se prilika može otvoriti.


Ne kažem da će biti lako. Osim truda, trebaš i malo sreće. Evo, primjerice, ja sam prihvatila zamjenu u školi do koje nisam mogla samo tako doći javnim prijevozom, a k tome je bila još i u drugom gradu. Nemam auto, bojim se voziti, nemam direktni javni prijevoz, a pristala sam na zamjenu. Bilo je daleko od idealne situacije. Gubila sam puno vremena na putovanje, dobila bore od tolikog straha od volana, a pripremanje za idući dan oduzelo mi je ostatak dana. . . da ne spominjem kako nisam dobila mentora prvih 5 mjeseci rada. Bilo je - "Snađi se, druže!" Prvih mjesec dana sam kod kuće redovito plakala. Ne od tuge, već nedostatka informacija. Ništa mi nitko nije govorio, za rad u školi se nisam osjećala spremno, nisam imala mentora koji bi me učio ovom poslu. Bilo je previše novoga i izazovnoga, a premalo informacija i neiskustva. Usprkos svemu, priviknula sam se, a najveći uzlet mi je dalo zadovoljstvo djece i roditelja.


I da, kada napokon dobiješ mentora, zamoli ga da ti da program tvoga pripravništva. Osim što ćeš ga proučiti i vidjeti što sve trebaš odraditi, priložit ćeš ga u svoj dnevnik. Možeš ga zatražiti i u tajništvu.


2. KORAK // Skupi ih sve


Kada skupiš godinu dana radnoga staža u školi kao stručna zamjena, vrijeme je da se javiš u tajništvo i tamo dogovoriš dvije stvari:

  1. Na koji rok ću izaći?

  2. Koje predmete ću prijaviti?

P. S. Status radnoga staža vidljiv je u e-Radnoj knjižici kojoj se može pristupiti preko e-Građani. Tu možeš pratiti koliko ti je još preostalo do prava na prijavu na stručni ispit.

Tajništvo šalje prijavnicu najkasnije 30 dana prije ispitnoga roka. Sada već kreće zadnji vlak za početak pripremanja za ispit. Ne znaš do 8 dana prije izlaska na rok koji predmet su ti dali pa je možda najbolje barem početi učiti zakone i pravilnike.


Moja priprema za planirani izlazak na jesenski rok počela je još na ljeto, kada sam odlučila koje bih predmete odabrala. Skupljala sam materijale i počela pisati skripte kako bih sve imala pripremljeno za dan kada ću u tablici za polaganje stručnih ispita pročitati svoje ime.


. . . i stvarno je bilo tako. Iako sam se pripremala već mjesecima, osjećala sam paniku, ali vjerujem da bih osjećala još veću da nisam ništa imala spremno za otvoriti i početi učiti.


Dakle - skupi godinu dana, a skupi i sve materijale! Mislim da je to jedan odličan početak kojim si ozbiljno povećavaš šanse za uspjehom.


3. KORAK // Slijedi upute


Došao je taj dan! Javljaju ti sa svih strana: "Objavili su, objavili su!" Pretrneš od adrenalina. Ne znaš što te snašlo - prvi ili drugi predmet naveden u prijavnici? Svi tu imamo jednog favorita za kojeg se i najjači ateisti mole svaki dan.


Tablica je vani, tvoje ime je na njoj, dodijeljeni su ti datumi i predmet koji polažeš.

Ovo je tablica u kojoj sam pronašla svoje ime. U principu, sve tablice izgledaju slično i sadržavaju ove informacije. Kada u tablici pronađeš svoje ime i prezime, u ostalim stupcima pronaći ćeš i metodiku nastavnog predmeta koji polažeš te datume ispita - datum pisanog ispita (esej) i datum usmenog ispita koji se sastoji od izvedbe sata i usmenog ispitivanja. Također, vidiš ime mentora koji ti je dodijeljen i s kojim ćeš komunicirati u vezi pripreme sata.



Ono što trebaš sljedeće je javiti se koordinatorici škole na mail naveden u tablici. Preko nje saznaješ kontakt učitelja mentora koji ti je dodijeljen. S učiteljem komuniciraš sve u vezi izvedbe sata. Za početak, od njega saznaješ nastavnu jedinicu i ishode koje trebaš ostvariti.


Hmm, kako bih napisala mail? Ja sam dosta mozgala oko toga kako bih se trebala javiti i što napisati. Evo kako sam se ja javila koordinatorici . . .


Poštovana,

javljam Vam se ovim putem kako biste mi pomogli u prikupljanju daljnjih informacija glede polaganja stručnog ispita.


Pisani dio ispita mi je prema tablici zakazan za ponedjeljak, X. ipsilon, iz predmeta Z, a usmeni dio X. ipsilon kod učiteljice O. K. u 3.c.


Lijep pozdrav,

pripravnica Iks Ipsilon



3. KORAK // Izađi na pisani dio ispita - Esej


Pisani dio ispita, odnosno pisanje eseja je prvi dio stručnoga ispita. Njegov prolazak je uvjet za izlazak na usmeni dio ispita. Na dan pisanja eseja, pristupnici dolaze u školu u kojoj polažu stručni. Mi smo se zadržali u predvorju škole te čekali da nas netko uputi u učionicu gdje ćemo pisati. Kada se približilo vrijeme pisanja, ravnateljica nas je odvela u učionicu. Pridružila nam se i viša savjetnica. Na stol smo izvadili kemijske olovke, Hrvatski pravopis, prazne A4 papire za koncept i crtovlje za prepisivanje eseja s koncepta na pečatirani bijeli papir koji će ti kasnije podijeliti savjetnica.


Savjetnica će nakon kratkog uvoda i dobrodošlice zapisati tri teme na ploču. Slijedi odluka o kojoj ćeš temi pisati. Teme su uglavnom općenite, didaktičke, ali ih se treba u što većoj mjeri povezati s metodikom predmeta koju polažeš. Esej se piše tri sunčana sata. Iako se čini mnogo, vrlo brzo prođe i ne daj da te prevari ta količina vremena! Svakako si ostavi barem sat vremena za prepisivanje eseja s koncepta - ako ne i malo više od toga. Naime, to ide dosta sporo kada paziš da ti je svako slovo lijepo i čitljivo napisano, a rukopis da doliči jednoj učiteljici. Svakako se potrudi pisati školskim rukopisnim pismom, a ne svojim rukopisom. Kako bi savjetnica rekla: "Prezentirate se kao učitelji."


4. KORAK // Izvedba sata


Sat se izvodi isti dan kada je i usmeni ispit. Kada svi pristupnici toga dana izvedu svoj sat, slijedi ispitivanje. Polaganje sata je neovisan dio stručnoga ispita. Ako padneš, nema veze. Ponavljaš samo to. Nije uvjet za izlazak na usmeni dio ispita.


Čim se objavi tablica o polaganju stručnoga ispita i pronađeš svoje ime, vidjet ćeš da ti je dodijeljen mentor. Piše i razred koji tvoj mentor vodi. Kada od školske koordinatorice dobiješ kontakt učitelja mentora, možeš mu se javiti. Učitelj mentor daje nastavnu jedinicu i ishode koje trebaš ostvariti na tom satu. Ponudit će ti sigurno i konzultacije i pregledati pripravu prije nego što izvedeš sat. Možda ti ponudi i da isprobaš sat! - ako ne u njegovom razredu, možda u razredu nekog njegovog kolege u školi. Naravno, možeš pokušati probati sat i u školi u kojoj radiš. Bit će ti od velike koristi čuti povratne informacije tvojih kolega koje će ti pomoći da sat osmisliš najbolje što možeš i da sve funkcionira kako treba. Neke stvari uočiš da treba promijeniti tek kada ih izvedeš.


Na izvedbi sata prisustvuje tvoj učitelj mentor, stručna komisija, odnosno ravnatelj škole, viši savjetnik i metodičar predmeta. Nakon što sat završi, ukratko će ti komentirati esej. Viši savjetnik čita komentar na esej koji je ostavio učitelj hrvatskog jezika, a koji je pregledavao tvoj pisani rad. Metodičar će isto dati svoj komentar na pripravu i sat. Poslije toga, ako je esej prošao u redu, upućuju te da pričekaš ostale pripravnike. Kada svi završe, slijedi usmeno ispitivanje - obično u uredu ravnatelja škole.


5. KORAK // Usmeni dio ispita


Usmeni dio ispita zadnji je korak koji trebaš proći da možeš odahnuti i katarzički zapaliti sve skripte.

. . . a sada - "Što tko ispituje?"

  • Usmeni dio ispita polagala sam u uredu ravnatelja. Prozivaju jednoga po jednoga. Uđeš, udobno se smjestiš, a onda kreću pitanja. Meni je prva pitanja uputila ravnateljica škole. Ona ispituje zakone i pravilnike, odnosno nešto vezano uz rad škole, a može uletjeti i pitanje iz opće kulture poput nekih važnijih državnih datuma.

  • Zatim mi je pitanja postavio metodičar. Samim time što je metodičar, on postavlja pitanja na području metodike predmeta koji polažeš. Ako prođeš literaturu koja je važna, nema razloga za brigu. Još lakše će proći oni koji poznaju metodičara od studentskih dana jer će imati bolji osjećaj oko toga što treba znati i što mu je jako važno i sl.

  • Šećer na kraju - pitanja višeg savjetnika. Obično komentira dnevnik pripravništva, no meni nije ništa. Mene su odmah dočekala pitanja na području zakona, pravilnika, kurikula i vrednovanja.

Kada završe s ispitivanjem, izađeš i čekaš da ispitaju sve. Za to vrijeme se fino preznojavaš i prolaze ti razne stvari kroz glavu. Škola u kojoj sam polagala priuštila nam je lijepu dobrodošlicu - pristupnici su dobili čaj i sendvič . . . iako, nitko nije mogao previše jesti od nervoze. U svakom slučaju, jako lijepa gesta.


Kada svi pripravnici odrade usmeni, prozivaju posebno one koji su prošli, posebno one koji nisu prošli. Barem je tako bilo u mom slučaju. Ako si među onima koji polože, nakon njihovog kratkog govora uručuju ti privremenu potvrdu o položenom stručnom ispitu. Zašto "privremena"? Radi se o potvrdi koju treba predati u tajništvo škole u kojoj radiš da ti se može uvećati plaća. "Prava" potvrda stiže na školsku adresu kroz 6 mjeseci.


Kada završiš s usmenim, bilo bi lijepo da se javiš učitelju mentoru i ispričaš mu dojmove i kako je prošlo. Mojoj mentorici bilo je drago što sam se javila i na kraju smo još dosta dugo ostale pričati! Kada se odmakneš od škole i dođeš kući, možda osjetiš olakšanje, a možda te i dalje nastavi gnjaviti stres i osjećaj izmučenosti od svega toga. Osobno, stručni ispit mi je ostavio frustraciju. I dan danas ne osjećam olakšanje. Ne znam zašto. Možda jednostavno zato što "ne vjerujem" u njega. Ne vjerujem da mi je išta posebno donio osim toga da me natjerao iščitati zakone i pravilnike koje bih otvorila onda kada bi mi zatrebali u praksi. Nije loše to znati, ali budimo realni - Jesam li sada bolja i kvalitetnija učiteljica? Možda da, a možda i ne toliko . . . Prošla sam iz prvoga pokušaja, a nisam osjećala postignuće.


6. KORAK // Proslavi i počasti se


Oo da . . . bez obzira kako prođe - padom ili prolazom, počasti se! Sjeti se nečega što te veseli i u čemu uživaš. Jesu li to videoigre, filmovi, trampolini, masaža? Ja i kolegica smo odlučile počastiti se kolačima i sladoledima u Vinceku. Iako je bio 11. mjesec, bio je lijep sunčan dan, taman prigodan za zasladiti se na terasi i uživati u zalogajima. Kad sam došla kući, upalila sam si Simse, mirisnu svijeću i skuhala Cappuccino od kokosa i bijele čokolade.


Želim svima puno sreće i strpljenja. Ovo je vrlo neugodan proces, ali moramo ga preživjeti. Možda vam ovaj vodič malo približi kako sve to izgleda i pomogne smiriti misli. Kada su stvari nove i nepoznate, nije nam ugodno. Ovako možda bude jedan stres manje!


Čin-čin!


Lp,







392 views0 comments

Commenti


bottom of page