top of page
  • Writer's pictureLucija Petračić

O priručnicima za polaganje stručnog ispita

Kada se radi o pripremanju za polaganje stručnog ispita, najveći izazov je prikupiti odgovarajuće materijale za učenje, izdvojiti iz njih ključne informacije i naravno - sve to stići naučiti do TOG dana. Ja sam najveći strah imala od učenja zakona, pravilnika i drugih dokumenata, odnosno usmenog dijela stručnog ispita. Naravno, ni za polaganje metodike mi nije bilo svejedno - pogotovo zato što sam studirala u drugom gradu, na drugom sveučilištu.


Tijekom svog pripravništva, mnogi su mi preporučivali da se za usmeni pripremam iz priručnika jer je to navodno dovoljno. Osim toga, svako malo je netko prodavao priručnike po fejsu. Činilo mi se da je za njima velika potražnja i da su nešto nezaobilazno i važno. Odmah ću vam reći - nema sve u priručniku i nije dovoljno učiti samo iz njega.


Zakone uči iz zakona, pravilnike iz pravilnika, Ustav iz Ustava, kurikule iz kurikula . . .

Ono što se meni pokazalo najboljom pripremom za usmeni dio ispita kada se radi o učenju za usmeni je bilo potražiti dokument/e na Zakon.hr i/ili mrežnoj stranici Narodnih novina - Službeni list RH. Onda pronađi pročišćene tekstove u koje su uklopljene najnovije dopune i počni s iščitavanjem. Najbolji orijentir za izdvojiti najvažnije informacije je proći pitanja koja su se pojavljivala na dosadašnjim rokovima. Svakako posjeti Bazu pitanja s usmenog dijela ispita. Možda ti pomogne u filtriranju bitnog od nebitnog!


Priručnik za polaganje stručnog ispita pripravnika u osnovnim i srednjim školama

Svaki pripravnik se sigurno jednom susreo s ovim priručnikom. Ako ga niste imali u rukama, možda ste ga susretali u fejs objavama bivših pripravnika koji ga prodaju. Govorili su mi kako je to super stvar i kako je tamo sve što treba naučiti, no . . .


1. problem - Iskreno, priručnik je nepregledan. Kada sam ga nabavila, nisam mogla učiti iz tako suhoparnog priručnika prepunog nagomilanog copy-paste teksta iz zakona koje sam mogla i sama preuzeti s interneta. Čak mi ni izdvojeni sadržaj na početku nije razjasnio njegovu svrhu. Ne hvala, dalje molim. Sve u svemu, ovaj priručnik je RUŽAN.


2. problem - Svake godine tiska se novo izdanje, a zakoni ostaju isti. Ljudi moji, Pravilnik o polaganju stručnog ispita je iz 2003. godine. Čemu novi priručnici koji zbunjuju ekipu da se nešto mijenjalo, kada je i dalje sve isto?


3. problem - Cijena od 250 kn za nešto od čega i oči i glava zabole? Mislim da ću radije sama pisati skriptu, nego biti uvjerena zbog usmene predaje da je ovo dobra "skripta".


4. problem - Što je Zadružna štampa d. d. ? Tko izdaje sve te silne priručnike? Upišite ih u Google i nećete ništa saznati o njima. Nemaju nikakvu online trgovinu gdje bih pogledala što imaju i što bih eventualno kupila. Prvo što mi Google izbaci je "Kontakt-Časopis MESO".




Pripravak za pripravnike

P.S. Ovo NIJE reklama!

U međuvremenu se pojavio novi priručnik izdavačke kuće Alfa - Pripravak za pripravnike. Nedavno sam saznala za njega od kolegice koja je na ovom proljetnom roku polagala stručni ispit. Odlučila sam ga malo prelistati i dati još jednom tim priručnicima šansu,

Također se radi o priručniku za polaganje stručnog ispita učitelja razredne nastave. Moram priznati, kao netko tko je položio stručni i gledajući unatrag - svakako bi se njime poslužila u određenoj mjeri. I dalje ih ne smatram dobrim izvorom učenja.


A sada, izdvajam nekoliko dobrih stvari:


1. stvar - Priručnik je odlično vizualno dizajniran, uključujući korice i sva 83 lista papira između njih. Odlične su kombinacije fontova, veličine slova, razmaka i drugih grafičkih rješenja koji ga čine "izdržljivim" u naizgled neizdržljivom periodu. Bravo! Baš mi je bilo ugodno ga listati i sve informacije su se činile promišljeno raspoređene i razvrstane.


2. stvar- Može se kupiti za 15,90 € (119,80 kn) i čini mi se da je pogođen omjer cijene i kvalitete za razliku od prethodnoga koji je dosta skuplji.


3. stvar - Priručnik kronološki prati tijek pripravništva pa svakako može poslužiti kao dobra stvar za snalaženje u džumbusu pitanja u glavi koja počinju sa "Što?/Kako?/Zašto?" i sl. Opet - nije dovoljno za pripremu za usmeni. Mislim da tu može poslužiti samo kao putokaz.


Prva stvar na koju se naiđe u ovom priručniku je 10 savjeta koji mogu pomoći u pripremanju za stručni ispit. Nakon toga slijedi opis koraka koji se poduzimaju kako bi pripravništvo započelo i opće upoznavanje s obvezama. Ostatak knjige je posvećen dnevniku stažiranja, samom tijeku polaganja ispita te upute i savjeti za polaganje svakog dijela ispita.



Eh sad - jedino što bih (zasad) promijenila, odnosno dodala je eventualno "upoznavanje" s Ivom i Petrom koje nam se obraćaju na početku priručnika. Radi li se o "svježim" pripravnicima? Učiteljicama u razrednoj nastavi? Profesoricama na fakultetu? Radi li se o nekome neposredno iz struke tko se susreće s pripravništvom "iz bliza" ili o nekome tko radi u AZOO ili MZO? Ipak nije ista stvar . . .

Nije veliki minus što taj dio ne piše, ali bi bio odličan +1.




U svakom slučaju, procijenite sami što vam se čini bolje! Ovi priručnici nisu nužni za prolazak stručnog ispita. Ja nisam učila ni iz jednoga i dobro sam prošla, tako da bez brige. Nije nešto bez čega ne možete!


Lp,





316 views0 comments

Comentários


bottom of page