top of page
  • Writer's pictureLucija Petračić

"M.U.R.D.E.R." || Metoda učenja

Ako si student ili pripravnik, sigurno ne škodi saznati za neku novu metodu učenja koja bi možda mogla pomoći u zadnji tren i spasiti ispit. Dobro poznato je korištenje mnemotehnika i crtanja umnih mapa, dok M.U.R.D.E.R. objedinjuje više različitih elemenata.


Naravno, ne postoji univerzalni recept za učinkovito učenje, ali određene stvari mogu pomoći u tome da naučimo kako učiti. Ovo je zapravo metoda u kojoj sam prepoznala svoje učenje jer se radi o redoslijedu koji nekako najčešće primjenjujem.

M. U. R. D. E. R. je metoda kojom si možeš povećati šanse za uspješnim učenjem sadržaja. Istu metodu primjenjivala sam u pripremi za stručni ispit


M.U.R.D.E.R. metoda sastoji se od šest koraka. Svaki korak odnosi se na jedno slovo unutar naziva.


M = Mood (Raspoloženje) U = Understand (Razumijevanje pročitanog) R = Recall (Podsjećanje, razmišljanje o pročitanom) D = Digest (Podjela, klasifikacija) E = Expand (Proširivanje) R = Review (Ponavljanje)

1 . MOOD = Raspoloženje

Tko može učiti dok je tužan, ljut, gladan . . . Puno je faktora koji nas mogu ometati u procesu učenja pa tako i u samom pokušaju na učenje. Možda se i možemo u takvom raspoloženju natjerati na učenje, no neće puno toga ostati u glavi.


Prije svega, vidi što te ometa u učenju. Zašto ti je teško koncentrirati se? Zašto je teško natjerati se? Primjerice, ja ne mogu učiti dok mi je soba neuredna i prepuna stvari. Zato, prije učenja si okruženje namjestim po svojoj mjeri - pospremim, počistim, posložim pa krenem dalje. Odmah se bolje osjećam. Možda je najbolje objašnjenje to da se osjećam produktivno pa mi taj osjećaj sam po sebi da uzlet za sve ostalo što trebam napraviti. Razmisli o tome što te koči i baci se na rješavanje prepreka. Zasigurno ćeš se bolje osjećati ako eliminiraš distrakcije.


2. UNDERSTAND = Čitanje s razumijevanjem

Čitanje s razumijevanjem je nešto što je zapravo većini ljudi problem - i to najčešće kada se uči nešto novo.


Kada sam učila za stručni ispit, nikako mi određene stvari nisu išle "u glavu". Čak mi je bilo teško naučiti ih napamet. Ipak i za "napamet" trebam djelić razumijevanja. Razmišljala sam kako riješiti taj problem zbog kojeg sam gubila svoje dragocjene minute. Od očaja sam počela googlati sve oko toga ne bi li naletjela na nešto što će mi biti pamtljivije. Pritom sam saznala neke zanimljivosti, novosti, otvorila nekoliko portala, nekoliko radova, pogledala o tome video na YouTubeu i na kraju si uspjela razjasniti. Skužiš da je zapravo puno jednostavnije od onoga kako je napisano u literaturi . . . Pitanje je vremena i truda kada će ti se razbacane kockice posložiti na pravo mjesto. Možda ti samo, kao i meni, nedostaju neki detalji koji zapravo puno znače u razumijevanju sadržaja kojeg učiš.


Kako god bilo, poanta je da si pokušaš razjasniti bit stvari o kojoj učiš. Na kraju ćeš završiti i s još više znanja nego što je prvotno bilo zamišljeno!


3. RECALL = Podsjeti se

Nakon što prvi put prođeš sadržaj, prođi drugi, treći, četvrti . . . Prođi ga onoliko puta dok samostalno ne možeš reći nešto o tome. Usmeno si prepričavaj sadržaj paralelno se podsjećajući uz materijale uz koje učiš. Ako se vratim na svoje učenje sa stručnog, najviše vremena sam se zadržala na ovom koraku. Puno puta sam si prepričavala sadržaj uz pomoć skripte. Kada bih zapela, pogledala bih u skriptu što sam sve zaboravila reći pa nastavim prepričavati. Meni je bilo puno lakše ovo činiti naglas. Tako sam imala bolji osjećaj o tome znam li nešto ili ne i manje su bile šanse za odlutati u mislima.


4. DIGEST = Podijeli i klasificiraj

Prije nego što se počnemo baviti ovim korakom, vidi koliko vremena ti je preostalo za učenje. Razmisli o tome kada ćeš učiti, a kada ćeš si napraviti pauzu - barem od 5 minuta. Čak i ako je najveća frka!


Pokušaj učiti poglavlje po poglavlje ili temu po temu. Pročitaš, prepričaš, podsjetiš se u skripti (ili iz čega već učiš) . . . i tako dok ne stekneš sigurnost vladanja znanjem na tom području. Onda kreneš dalje na drugo poglavlje i ponoviš isto to. Sada samo nemoj zaboraviti vratiti se i na prethodno poglavlje i podsjetiti se na njega. Nemoj ga još samo tako zaboraviti!


5. EXPAND = Proširivanje

Postupak proširivanja sadržaja zanimljivim i dodatnim sadržajima kako bi se razumio osnovni je nešto što se kod mene pojavljuje već u drugom koraku dok pokušavam razumjeti što učim.


Iako se možda čini da si proširivanjem sadržaja dodatno otežavamo i gubimo vrijeme, razmisli još jedanput. Koliko nas je samo tijekom učenja povijesnih sadržaja u osnovnoj i srednjoj znalo koliko je koji kralj imao djece i što je jeo za doručak? Ovo je potpuno nebitna informacija, ali nam je približila sadržaj i učinila ga instantno zanimljivijim.


6. REVIEW = Ponavljanje

U srednjoj smo morali učiti latinske poslovice, a svakome je sigurno ostala barem ova i dan danas u glavi: "Repetitio est mater studiorum". U prijevodu: "Ponavljanje je majka znanja." . . . i stvarno je.


Ponavljanje ne bi trebalo biti isključivo u zadnjem koraku ove metode, već nešto što stalno radiš tijekom iščitavanja i samoispitivanja. Stalno treba ponavljati i podsjećati se na sadržaj. Najnoviji sadržaj traži najviše vremena i ponavljanja, a onda s ponavljanjem treba krenuti od najstarijeg sadržaja. On bi već trebao biti poprilično dobro usvojen i, samim time, već pomalo dosadan za ponavljati. Što se više krećemo prema novijim i "friškim" sadržajima, ponavljanje će biti najviše u obliku podsjećanja uz pomoć materijala za učenje, ali s vremenom će biti sve lakše.


. . . i tako sve dok ne dođemo do faze da smo sadržaj već toliko puta ponovili da smo sami sebi dosadni jer osvijestiš da znaš, a i stekneš samopouzdanje. Vjeruj mi, samopouzdanje koje dobiješ puno znači u nošenju s pitanjima koje te mogu dočekati. Povezivat ćeš mnoge činjenice i neće biti tako lako smotati te u davanju odgovora!


Lp,


90 views0 comments

Comentarios


bottom of page