top of page
  • Writer's pictureLucija Petračić

Ideje za prvi dan nastave

Ponekad nam ideje nikako ne dolaze, a prvi dan nastave je skoro tu. Učionica je već spremna, ali za aktivnostima se traga.

I samoj su mi trebale ideje pa sam se bacila na potragu uz pomoć Pinteresta, ChatGPT-ja, TikToka, YouTubea, Instagrama i različitih američkih web stranica . . . uz poneku svoju dopunu i ideju svojih kolega.

Neke aktivnosti mogu trajati duže, a neke su kratke pa će trebati popuniti vrijeme dodatnim idejama. Svakako dan treba započeti dobrodošlicom s osmijehom na licu. Ako imamo prvaše, trebamo im se i predstaviti i reći neku zanimljivost o sebi kako bi se opustili i poželjeli možda podijeliti dojmove, svoje iskustvo, postaviti pitanja učiteljici itd. Znaju biti vrlo znatiželjni! Nakon toga, možemo krenuti s aktivnostima koliko nam vrijeme dozvoljava pa evo 25 ideja koje možeš iskoristiti. Izvor? - Internet pretrpan uzduž i poprijeko + moje i tuđe iskustvo.


1# Prepričavanje ljetnih avantura

Učenici vole govoriti o sebi i svojim doživljajima. Ljeto im je obično najdraže godišnje doba pa sigurno jedva čekaju podijeliti što im se sve dogodilo. Tijekom razgovora možemo koristiti plišanca, lopticu, dječji mikrofon ili neki drugi rekvizit kako bi bilo zanimljivije, ali i kako bi se lakše održavao red.


Naravno, prije uvođenja rekvizita trebamo jasno postaviti pravilo da onaj koji govori ima rekvizit, a ostali slušaju. Kada učenik završi, predaje rekvizit drugome učeniku po želji. Super je postaviti klupe u kružnu ili polukružnu formaciju ili samo stolce kako bi se svi međusobno dobro vidjeli, ali i kako bi povećali šanse da će im koncentracija biti čvršća. Možemo svi skupa sjesti u krug na razrednom tepihu ili jastučićima.


2# Učiteljica čita priču

Ako imamo prvaše, možda ne bi bilo loše izabrati neku slikovnicu koja bi govorila o školi te im tako olakšala prvi dan. Djeci je stalo do likova koji se spominju u pričama pa ih one mogu dodatno opustiti, ohrabriti i zabaviti.


Ako se ne radi o prvašima, učitelj najbolje poznaje svoj razred pa će i najbolje znati odabrati knjigu ili slikovnicu koja bi se učenicima svidjela. Ako odaberemo neku deblju knjigu, ne bi bilo loše nastaviti je čitati jednom tjedno u dogovoreno vrijeme. Bilo bi super da je priča povezana s interesima učenika koje smo zamijetili prošle godine. Primjerice, ako vole zmajeve - pronađemo nešto na tu temu. Ako su im bili zanimljivi planeti i svemir - onda tražimo takve motive.


Ako pak odaberemo manju priču koju planiramo provesti isključivo prvi dan nastave, pogotovo ako su u pitanju prvaši, onda ćemo potražiti kraću slikovnicu neutralne teme - o danu u školi. Na blogu Mali čitači ima mnogo prijedloga pa vrijedi pogledati.


3# Razredna osmosmjerka

Rješavanje osmosmjerke je odlično za učenike koji već znaju čitati i pisati, a i koji se ujedno i poznaju. Osmosmjerku možemo besplatno i brzo napraviti uz pomoć alata Word Search Labs .

Sve što je tu potrebno napraviti je upisati naslov, označiti smjerove u kojima želimo da se riječi pojavljuju i u glavni okvir upisati ime učenika, staviti razmak te napisati kratak opis tog učenika.


Ideja je da učenici odgonetnu o kojem učeniku se radi, odnosno čije ime moraju pronaći u osmosmjerki nakon što pročitaju, primjerice, "Voli pjevati. Ima crvenu pernicu." Hmm, radi li se o Martini ili možda Kristini? Na učenicima je da se pokušaju sjetiti! Ako ne znaju, mogu riješiti ostalo što znaju. Ako i dalje ne znaju o kome se radi, tj. čije ime trebaju tražiti, na kraju svi zajedno možemo u razrednom krugu komentirati rješenja. Ovo je odlična prilika da se učenici još bolje upoznaju. Druga varijanta je da učenici samo trebaju pronaći imena bez zagonetki. Npr. ako se radi o drugašima, tako ih odmah možemo podsjetiti na slova i vidjeti situaciju s čitanjem.


Evo primjera kako ispuniti, odnosno kako alat funkcionira. Odmah nam pod "Preview" pokazuje kako će osmosmjerka izgledati. Ako bismo htjeli da samo traže svoja imena unutar osmosmjerke, onda bi se najveći okvir ispunio ovako: Stela Stela. Zatim, u novi red: Teo Teo i sl.



4# JA

Aktivnost koja se može provesti s prvašima, a mogla bi biti zanimljiva i starijim učenicima. Radi se o predstavljanju sebe kroz crtež.


Svaki učenik dobije jedan prazan A4 papir na kojemu uz pomoć jedne dugačke obrisne linije nacrta oblik svoje glave. Potom vertikalnom linijom dijeli crtež glave na dva dijela. U lijevi dio crta svoje lice, a u drugi desni dio crta što voli, što ga veseli itd. Na kraju svaki učenik može predstaviti što je nacrtao kako bi ga svi bolje upoznali.


Pronašla sam na TikToku kratak video koji prikazuje rezultate ove aktivnosti.


5# "ILI-ILI"

Ovo je tzv. "Would you rather?" gdje učenicima dajemo na izbor dvije opcije, a oni moraju izabrati jednu koja im je bolja. Može se provesti u obliku izvlačenja kartica, slajda na projektoru ili nešto treće! Primjerice, učenik koji odgovara dobiva neki rekvizit koji mu daje "posebno pravo" da odgovori na pitanje. Može se igrati i u obliku igre "Istina ili izazov" pa ako učenik ne može odabrati opciju, učitelj zadaje izazov koji onda mora ispuniti (npr. 10 čučnjeva, 5 sekundi glumi žabu i sl.)


Bilo da je u obliku fizičkih kartica ili na projektoru, možda će nekome koristiti ideje koje sam izradila u Canvi.


6# ISTINA ILI IZAZOV

Kada sam već gore sada spomenula ovu igru, mogu je navesti i kao zasebnu ideju koja se može provesti s učenicima.


Za ovo nam treba jedna plastična boca i kružna formacija. S učenicima se dogovorite koji kraj boce će značiti "pitanje", a koji "odgovor". Npr. ako dio boce s čepom bude usmjeren prema Marku, Marko treba iskreno odgovoriti na pitanje koje mu postavlja učenik koji sjedi s druge strane boce. Ako ne želi odgovoriti ili ga netko uhvati u laži, izazov dajemo mi kao učitelji.


7# DIDAKTIČKA KOCKA

Ako imamo didaktičku kocku, možemo je iskoristiti već prvi dan! Kocka ima 6 strana, a svaka strana ima svoju boju i svoj džepić u koji možemo staviti pitanje za tu boju/kategoriju. Vjerojatno će nakon nekoliko bacanja znati prema boji o kojem se pitanju radi, ali uvijek mogu iz džepića izvući papirić i pročitati pitanje. Prvaši ovo mogu igrati tako što mi kao učitelji pitamo pitanje, a oni mogu samo zamijetiti boju i također eventualno upamtiti koje pitanje s obzirom na to slijedi.


Ja sam u školi imala na raspolaganju koristiti Profilovu didaktičku kocku, ali može se i koristiti Rubikova kocka, izraditi je od kartona ili kupiti neku gotovu kockastu kutiju čije strane možemo oblijepiti kolaž papirom. U fazama izrade su nam obično najbolji prijatelji TEDi, KiK, Offertissima, Pepco, Müller i slični dućani s hrpom materijala.


Primjer: Što ako kocka padne na _________ boju?

  • crvenu - Tvoja omiljena ljetna uspomena

  • zelenu - Što najviše voliš kod škole?

  • plavu - Tvoj omiljeni sport, hobi ili aktivnost koja te zabavlja

  • žutu - Tvoja omiljena knjiga ili priča

  • narančastu - Tvoja najdraža hrana

  • crnu - Slobodan izbor (Učenik može podijeliti s ostalima što god želi)


8# VRUĆI STOLAC

Kada netko sjedi na ovom posebnom stolcu, taj učenik treba odgovoriti na pitanja koja mu drugi postavljaju. Pritom, svaki učenik može postaviti jedno pitanje.


9# U KOJEM SI POLJU?

Učenici se nalaze na sredini učionice. Zato nam za ovu igru učionica treba biti raskrčena ili ovu igru provodimo vani na školskom igralištu. Ovo je slično kao igra "ILI-ILI", ali se razlikuju po tome što ova varijanta uključuje pokret i traži veći prostor. Nakon što pročitam izjavu/pitanje, svaki učenik mora za sebe razmisliti gdje će otići: lijevo - ostati u sredini - desno.


Primjerice, pitanje može glasiti "Pokemoni" ili "Barbie" pa učenici koji više vole Pokemone odlaze na lijevu stranu, koji više vole Barbie odlaze desno, a oni koji ne znaju za nešto od toga ili nemaju situaciju da im je jedno draže od drugoga, ostaju na sredini.


10# KRIŽALJKA: Pronađi me!

Križaljka je poput osmosmjerke jer učenici moraju odgonetnuti o kojem se učeniku radi, a da to rješenje paše u kućice. Za rješavanje križaljke moraju, naravno, znati čitati i pisati.


Odličan alat za izradu križaljki je Crossword Labs .


11# PREDSTAVLJANJE UZ POKRET

Ovo je super igrati stojeći u krugu. Učenik kaže svoje ime i pokaže neki pokret. Mi ostali kažemo: "Bok Fran" i ponovimo pokret koji je taj učenik pokazao.


12# PREDSTAVLJANJE UZ REKVIZIT

Učenici sjede u krugu. Igramo uz pomoć loptice, mekane igračke ili nekog drugog rekvizita. Kada netko dobije rekvizit, treba reći svoje ime i nešto kratko i jednostavno o sebi prije nego što proslijedi lopticu sljedećoj osobi. Učitelj je tu da pomogne, ohrabri, komentira, pohvali . . .


13# PRONAĐI PAR

Mi učitelji napišemo različite karakteristike na karticama (npr. plave oči, smeđa kosa, nosi tenisice). Svaki učenik dobiva jednu karticu. Sada mora pronaći drugu osobu s istim karakteristikama kako bi se upoznali. Pri izradi kartica treba paziti da su parovi jedinstveni, odnosno da se ne dogodi "lanac" - iako, i to je dobra ideja ako želimo takav oblik aktivnosti.


14# LANČANA REAKCIJA

Ako se dogodi spomenuti "lanac", učenik s jednom karticom prepoznat će učenika s drugom karticom, a taj učenik s trećom karticom itd. Ispreplest ćemo se, što nije loše, a mogu se izvesti i lijepe poruke. Lanac možemo dodatno "zapapriti" tako što, kada pronađu osobu uz pomoć kartice, mogu se primiti za ruke. Kada svi završe s potragom, mogu se pokušati otpetljati, a da pritom ne ispuštaju ruke! Zajedno moraju surađivati kako bi pronašli rješenje.


15# RAZREDNE PUZZLE

Svaki učenik dobije jednu puzzlu na kojoj napiše svoje ime i nacrta najdraži hobi, igru, stvar. Nešto što voli i što ga veseli. Dakle, učenik ukrašava svoju puzzlu svojim imenom, riječima koje ga opisuju te crtežima, sličicama.


Kako učenici budu završavali, mogu odlagati svoj dio slagalice na sredinu učionice ili pano da bismo na samome kraju pokušali složiti slagalicu načinjenu od pojedinačnih dijelova svakog učenika. Za puzzle možemo koristiti karton ili običan papir, hamer i sl. U ovome neka sudjeluje i učitelj jer slagalica može biti izložena tijekom cijele godine i biti lijep podsjetnik na ovu zajedničku aktivnost!


Nakon što složimo, svaki učenik rado će pronaći svoju puzzlu i ispričati što predstavlja.


16# PUT NA MJESEC

Varijanta ove igre je odlazak na piknik, neki drugi planet, pusti otok i sl. Svaki učenik je astronaut i mora sa sobom ponijeti stvar koja počinje istim slovom kao i njegovo ime, ali ne smijemo im to reći! Cilj je doći do Mjeseca u raketi donoseći samo stvari koje odgovaraju početnom slova imena. Igra ide u krug od učenika do učenika dok svi ne primijete foru. Tako se učenici polako "ukrcavaju." Druga varijanta je da im se kaže da trebaju paziti na početno slovo pa onda u tom slučaju gledamo koliko su bili brzi i dosjetljivi.


Mi učitelji započinjemo igru. Ako sam ja L kao Lucija, započinjem otprilike ovako: "Putujem na Mjesec. Smijem ponijeti Lubenicu." Sada je red na učenicima. Pitam prvog učenika (može dobiti neki rekvizit u ruke ako je na redu): "Luka, što ćeš ti ponijeti na Mjesec?" Luka može odgovoriti: "Auto", pa mu odgovaramo: "Nažalost, zasad Luka ne možeš ući s nama u raketu." Pritom naglašavamo izgovorom koliko su nam važna prva slova.


17# SKITTLES

Za ovu igru trebat će nam jedno pakiranje Skittles bombona. Učenik iz vrećice uzima jedan bombon. Ovisno o tome koju je boju izvukao, odgovara na posebno pitanje. Kategorije pitanja mogu biti iste kao na primjeru za didaktičku kocku, dakle:

  • Crvena - Tvoja omiljena ljetna uspomena

  • Zelena - Što najviše voliš kod škole?

  • Plava - Tvoj omiljeni sport, hobi ili aktivnost koja te zabavlja

  • Žuta - Tvoja omiljena knjiga ili priča

  • Crna - Slobodan izbor (Učenik može podijeliti s ostalima što god želi)


18# FOTOGRAFIJE S PRVOG DANA

Učitelj, ako ima privolu, može iskoristiti prvi dan za pojedinačno fotografiranje učenika. Te fotografije, osim što se mogu poslati roditelju, mi učitelji ih možemo iskoristiti za e-Dnevnik. Kada se radi o prvašima i predmetnim učiteljima engleskog, vjeronauka i informatike, lakše će se snaći pri upisivanju bilješki u e-Dnevnik. Lakše će se prisjetiti učenika, ali ga i brže upoznati.


Pri fotografiranju za prvi dan, možemo pripremiti poseban okvir i/ili rekvizite za fotkanje. Ako se budu željeli fotografirati u grupama, onda smo dobili priliku za dodatno uljepšati prostor u kojemu svaki dan uče jer se te fotografije mogu izraditi i postaviti u učionici. Naravno, ako dijelimo učionicu s drugom smjenom, možemo imati poseban kutak za naše razredne fotografije.


19# PAUKOVA VUNENA MREŽA

Pripremite klupko vune, stanite u krug i aktivnost može početi! Mi kao učitelji započinjemo aktivnost tako da držimo početni kraj klupka. Kako bi učenicima bilo lakše, mi možemo biti ti koji će započeti. Ako je riječ o prvašima i ne znamo imena jedni drugima, možemo započeti ovako: "Bok, ja sam [ime] i obožavam šetati." Nakon toga, bacamo klupko nekome učeniku pritom ne ispuštajući kraj klupka. Učenik se isto treba predstaviti i reći nešto zanimljivo o sebi. Ako nema ideju, možemo mu mi pomoći i postaviti pitanje. Prije nego što baci klupko nekome drugome, ne smije ispustiti nit vune. Klupko se treba otpetljavati u zraku.


Na kraju dobijemo veliku mrežu koju možemo iskoristiti za lijep trenutak kako bi učenici slikovito uočili da smo svi u razredu povezani - da smo grupa u kojoj se međusobno pomaže i u kojoj smo svi prijatelji.

.

20# POTRAGA ZA BLAGOM

Svaki učenik dobiva svoj listić s popisom stvari (npr. olovka, bojice, koš za smeće, ploča, školska torba . . .) i dijelova učionice (npr. kutak za čitanje, igraonica i sl.). Učenici trebaju pronaći sve što im piše na popisu kako bi škola mogla započeti! Ovako se pobliže upoznaju s učionicom - i to pogotovo ako se nešto mijenjalo glede uređenja, položaja predmeta, kutaka i sl. Dok traže, imaju popis na kojemu moraju kvačicom označiti ono što su pronašli.


Ako ćemo ovo provoditi s prvašima, neka popis bude u obliku sličica koje trebaju prekrižiti kada pronađu ili označiti kvačicom. Kako je kome bolje!


Ovo je jedan primjer listića, no svakako ih se može preraditi i napraviti u Canvi ili Wordu.


21# UPOZNAJ ME KROZ BINGO

Učenici pronalaze druge učenike koji mogu odgovoriti s "DA" na izjavu u kućici. Taj učenik se potpisuje u taj kvadratić pa se potraga nastavlja. Prvi učenik koji uspije dobiti pet uzastopnih potpisa u nizu pobjeđuje. Ovo može biti i vremenski ograničeno od 5 do 10 minuta pa pobjeđuje onaj s najviše potpisa.


Evo jednog primjera za razredni bingo!


22# LEKSIKON

Ispunjavanje leksikona je možda prije bilo u modi, no zašto ne pokušati? Ne mora biti kupovni leksikon. Može se izraditi u Canvi ili Wordu . . . ili nekom drugom alatu koji kome odgovara. Primjerice, Canva već ima gotove predloške koje će samo trebati prevesti na hrvatski jezik. Ako ništa drugo, poslužit će kao dobar primjer za izradu vlastitog predloška. Samo treba upisati u tražilicu "All about me".


Canva ALL ABOUT ME

23# PAKET ZA PREŽIVLJAVANJE

Paket za preživljavanje nove nastavne godine učenicima može biti vrlo zanimljiv potez kojim im želimo poželjeti dobrodošlicu u školu i veseli početak godine jer se ipak radi o malim poklončićima kojima se oni uvijek rado vesele.


Paket može sadržavati . . .

  • OLOVKU - Osnovni pribor koji će nam svaki dan pomagati nešto novo naučiti.

  • GUMICU - Možemo je nazvati "Čarobna gumica" koju možemo iskoristiti kada je učenik tužan, uplašen ili tjeskoban. Tada je možemo upotrijebiti da "obrišemo" sve te loše emocije. Ona također može podsjećati učenika da je u redu činiti pogreške jer tako učimo.

  • SLATKIŠ - Poželjno je birati zdravije varijante, ali vjerujem da jedan bombon ili jedna lizalica neće napraviti štetu, već učiniti prvi dan radosnim.

  • PORUKA - Personalizirana poruka hrabrosti i podrške

  • PAPIRNATE MARAMICE - Uvijek nam trebaju, pogotovo za nadolazeće jesensko i zimsko vrijeme.

  • OZNAČIVAČI STRANICA, odnosno samoljepljivi označivači uz pomoć kojih će im biti lakše označiti domaću zadaću ili sadržaj u knjizi koji su učili toga dana. Podsjećaju ih na ispunjavanje obaveza.

  • "DAROVNA KARTICA" zagrljaja koju učenik može iskoristiti kada god mu treba. Učitelj ga tako podsjeća da je tu za njega i da je dijete voljeno.

  • Izrađena KOVANICA koju smo kreirali uz pomoć nekog alata ili je preuzeli s interneta, isprintali i plastificirali da bude što trajnija. Može podsjećati učenika da je vrijedan i poseban. Osim kovanice, to može biti i BEDŽ.


24# ZLATNI ZUB

Igra nasmijavanja uz koju se možemo pobliže upoznati. Onaj koji nastupa treba reći svoje ime i početi s nasmijavanjem. Ako učenici budu sramežljivi i nitko se ne želi javiti, uvijek smo mi kao učitelji ti koji mogu pokrenuti "lavinu" dobrovoljaca. Tko od publike prvi pokaže zubić, idući je na redu. Naravno, ako dijete ne želi, nećemo ga tjerati.


25# POKVARENI TELEFON

Učenici sjede u krugu ili obliku lanca, "zmije". Mi kao učitelji možemo započeti aktivnost tako što ćemo prvom učeniku do sebe šapnuti nečije ime iz razreda, npr. "ANA". Učenik šapće ime idućem učeniku i tako sve do posljednjeg učenika koji treba naglas izgovoriti što je čuo. Ako se početna riječ "ANA" uspjela progurati do kraja, učenica imena ANA ustaje, govori: "Ja sam Ana" i može pokazati neki plesni pokret koji mi možemo ponoviti i reći "Bok, Ana!". Ako se ime putem izgubi pa se dogodi da zadnji učenik izgovori ime kojega nema u razredu, npr. "ANKA", možemo svi zajedno dozivati "ANKU". Neće nam se javiti pa ubrzo prestajemo i zaključujemo da je negdje došlo do kvara telefona.


Ova aktivnost može biti prva na redu, ali i ne mora. Procijenite za svoj razred što mislite da će biti zabavnije. 😃



1,126 views0 comments

Comments


bottom of page