top of page
  • Writer's pictureLucija Petračić

Besplatni digitalni alati za učitelje

Radim u školi već tri godine, a tek sam nedavno saznala da je Canva potpuno besplatna za učitelje, odnosno ako se prijaviš svojom @skole.hr adresom. Kad kažem "nedavno", mislim na to da prvu/prve dvije godine nisam znala za to, a otkad sam saznala, Canvu ne mogu prestati koristiti.

Upitah se . . . Postoji li još alata za koje ne znam da ih mogu besplatno koristiti kao učiteljica, a istovremeno mi pomažu i olakšavaju posao?

Odmah sam se bacila na istraživanje digitalnih i AI alata za učitelje. Prokopala sam CARNet i e-laboratorij, no potraga nije bila baš uspješna. Nisam pronašla što sam tražila, no uskoro sam naišla na tablicu Agencije za mobilnost i programe EU. Tablica prikazuje različite online i digitalne alate za korištenje u obrazovanju. Alati su kategorizirani prema onima koji služe za . . .

  • izradu video sadržaja

  • izradu grafičkog sadržaja

  • interaktivnu prezentaciju sadržaja

  • prezentiranje i predavanje sadržaja

  • aktivno uključivanje sudionika online i offline

  • komunikaciju


Tablica spomenute Agencije izgleda ovako . . .

U tablici je navedeno mnogo alata. Ne znam je li to samo do mene, ali uopće mi nije bilo jasno što je besplatno za korištenje, a što nije. U pojedinim kućicama napisali su da je besplatno i cijenu. Što je onda od toga dvoje? Odlučila sam sve isprobati i vidjeti o čemu se radi.

Neki alati iz tablice su potpuni promašaj i rekla bih da samo služe popunjavanju prostora. Neki uopće nisu besplatni, a neki su vrlo napredni i zahtjevni za naučiti, što ne pripada u kategoriju brzog i jednostavnog rješenja za učitelje. Zato sam izdvojila (i dodala) alate koje ja koristim, koje sam probala koristiti i za koje znam da valjaju pa krenimo . . .

CANVA

Canvu sam spomenula i nahvalila već na početku teksta i mislim da će svim učiteljima olakšati posao kada se radi o dizajniranju plakata, listića, prezentacija, videa, izradu didaktičkih materijala . . . Koristim je stalno i preporučujem svakome. PRO verzija je potpuno besplatna za sve koji se prijave s @skole.hr adresom. Link: https://www.canva.com/



OFFICE 365 EDUCATION

Većina učitelja radi uz pomoć Microsoft alata poput Worda i PowerPointa, no, koliko sam uspjela čuti, većina ih isto tako i ne zna da imaju pravo na besplatni paket Microsoft alata ako se prijave svojom @skole.hr adresom. I ja sam bila među njima koji nisu znali za to.


Na službenoj Microsoft Office 365 stranici kaže ovako:

"Studenti i edukatori koji rade u odgovarajućim ustanovama mogu se besplatno prijaviti za korištenje Office 365 Education, uključujući Word, Excel, PowerPoint, OneNote i Microsoft Teams, uz dodatne alate koji se mogu koristiti u učionici. Molimo vas da koristite svoju valjanu školsku e-mail adresu kako biste započeli korištenje usluge."

Ovako to izgleda nakon prijave

CHAT GPT & PERPLEXITY

Svi smo već čuli za ChatGPT i to uglavnom u negativnom kontekstu kada se radi o školi. Ipak, ova dva alata gledam drugačije. ChatGPT i nama učiteljima i učenicima može biti poput mentora kojeg možemo pitati što hoćemo i kada hoćemo. Slobodno s njim razgovarate na hrvatskom jeziku pa će na hrvatskom i odgovoriti. Kako bismo ga mogli koristiti, samo je potrebno izraditi korisnički račun.


Koristila sam ga najviše za ideje glede nastave, odnosno igre, kreiranje priča, za savjete i slično. Možemo s njim razgovarati o svemu. ChatGPT je besplatan, ali samo treba imati na umu da je ta verzija posljednji put ažurirana u rujnu 2021. godine. Tako od njega ne možemo dobiti svježe informacije. Za to bi trebalo platiti ChatGPT-4 po cijeni od 20$ mjesečno.


Perplexity je sličan alat kao ChatGPT. Možemo s njim isto razgovarati na hrvatskom jeziku, no odgovorit će nam na engleskom jeziku. Ono što mi je odlično kod Perplexityja je to što mi izbaci i izvore koje je koristio za odgovor na postavljeno pitanje. Na navedene izvore možemo odmah i kliknuti te direktno provjeriti informaciju. Perplexity je besplatan za korištenje i mislim da nije potrebno plaćati PRO verziju 20$ mjesečno.


PHOTOMATH

Photomath je jedan od najpoznatijih hrvatskih startupa za kojeg zna cijeli svijet. Kao što i sam naziv kaže, koristi nam za matematičke zadatke. Ideja je da fotografiranjem zadatka aplikacija ponudi korisniku rješenje. Također, prikazuje i alternativne načine rješavanja jednadžbi što stvara odličnu priliku za učenje. Osim rješenja, matematički problem rješava i objašnjava u koracima.

Aplikacija se može besplatno koristiti za dobivanje rješenja zadataka, no za detaljnija objašnjenja treba platiti "Plus" verziju. Pri ulazu u aplikaciju, ne traži izradu korisničkog računa.

PLANTNET

Odlična aplikacija ako se bacimo u neki prirodoslovni istraživački rad ili znatiželjno učimo o biljkama na nekoj izvanučioničkoj nastavi. PlanetNet je aplikacija na engleskom jeziku, no daje nam brzi odgovor kada se upitamo o kojoj se biljci radi, a ne znamo joj ime. Kada uđemo u aplikaciju, potrebno je samo fotografirati biljku o kojoj želimo saznati više i izbacit će nam potencijalne odgovore uz priložene fotografije i naziv biljne vrste. Uz to, možemo kliknuti na ponuđene izvore gdje nam piše više o toj biljci. Za korištenje ove aplikacije ne treba registracija. Slična ovoj je aplikacija LeafSnap koju sam prije često koristila, no sada je puna reklama i ograničeno je njeno korištenje.


PlantNet

WORDWALL

Wordwall je odličan alat za izradu kvizova i drugih oblika raznih igara kojima brzo zainteresiramo učenike. Platforma je dostupna za korištenje i na hrvatskom jeziku, tako da učenici neće imati problem sa snalaženjem. Mnogo je već kvizova, kartica ponavljalica i drugih igara kreirano od strane mnogo naših učitelja pa često nećemo morati raditi iznova, već upotrijebiti ono što nam tražilica izbaci.


Ako se koristi besplatno, postoje ograničenja u korištenju, tj. izradi aktivnosti. Moja škola obnavlja licencu svake školske godine i plaćamo 4 korisnička računa, odnosno imamo poseban račun za 1., 2., 3. i 4. razred kako bi sve bilo lijepo kategorizirano i organizirano. Dakle, ako nemaš tu varijantu u školi, probajte dogovoriti unutar aktiva razredne nastave i predložiti ravnatelju/ici ideju. Na razini škole to nije mnogo novaca za platiti . . . Druga opcija je plaćati samostalno 5 eura mjesečno za neograničenu izradu aktivnosti. Ovo se svakako isplati koristiti koju god opciju odabereš.


Wordwall

Što se tiče izrade videa, u tablici je naveden Adobe Premiere Pro. Njega ćeš koristiti ako ti montaža nije stran pojam, ali i ako ti nije problem taj program dobro i platiti. Slična stvar je montaža u Filmori i Sony Vegasu, no za brze i svakodnevne potrebe učitelja mislim da nije potrebno koristiti ove programe. Zato bih izdvojila (opet) Canvu, Animoto i Moovly.

ANIMOTO

Koliko sam shvatila, Animoto se može besplatno koristiti uz registraciju profila, ali bit će vidljiv vodeni žig/watermark na videu. Ako ti to smeta kao meni, ili ćeš ga plaćati 8 dolara mjesečno ili brzo zaboraviti i upotrijebiti Canvu kao jednostavnije i bolje rješenje.



MOOVLY

Moovly sam upoznala još na faksu u sklopu kolegija unutar kojega smo učili o Web 2. 0. alatima. Moovly ima "Edu Free" verziju, dakle ako se prijaviš s @skole.hr adresom, potpuno je besplatan za korištenje.



Ovo su samo neki alati na koje sam naletjela, no pitanje je koliko ih ima još! Ako saznaš za još neke koji mogu koristiti u nastavi, slobodno javi.








222 views0 comments

Comments


bottom of page