top of page
  • Writer's pictureLucija Petračić

Apsolutna preporuka - The Teachers’ Lounge (2023)

Svi mi koji radimo u školi znamo da je jako malo potrebno da sve ode u tri papirnate maramice. Ovdje je prikazana upravo jedna takva situacija koja je izazvala snowball efekt - i to sve zbog manjka komunikacije, ili nekad i viška komunikacije.



Kvaliteta ovoga filma isplivala je nominacijom u kategoriji "Best International Feature Film" ovogodišnjeg Oscara. Radi se o njemačkoj drami redatelja Ilkera Çataka, koja ipak nije uspjela nadmašiti svoju jaku konkurenciju.

Osim problematike glede komunikacije i kada je što i u kojoj mjeri potrebno iskomunicirati, film nastavlja kopati po školskim zavrzlamama. Zanimljivo je promatrati kako se tako lako stvori nepovjerenje između učitelja međusobno, učitelja i učenika te učenika međusobno . . . pa čak i učitelja i roditelja.


Na temelju neke banalne stvari koja se rodila iz sumnje, dogodi se apsolutni kaos u školi - nasilje i nepovjerenje. Uzmimo pritom u obzir to da se radi o školi koja je inače iznimno sigurna i sve radi po regulativi. Tamo nitko od sudionika nije moralno loš, namjerno zao ili loših namjera, Ipak, nenamjerne greške i nepromišljeni potezi napravili su ogroman problem.


Ono što je najzanimljivije zapitati se je: Tko je uopće počinio grešku? Tko je mogao bolje što učiniti? Oko ovoga se svakako može razviti dobra diskusija.


U svakom slučaju, ekipa, ovo ne može biti veća preporuka. Samo se unaprijed pripremite da će vas možda neke situacije stresirati, ali izdržite jer se svakako isplati. Meni je!

Lp,


36 views0 comments

Comments


bottom of page